NovoMiloševačka Slika dana - 12.04.2022

Kovačev Aleksa Lala - Venčanje pod vrbu !!!

Kovačev Aleksa Lala - Venčanje pod vrbu !!!

    Opis: Stalni saradnik, Kovačev Aleksa Lala, "danaske" slavi godišnjicu braka ( 1975 - 2022 ) i eto prilike za čestitke, uz njegovu priču, "kakvo" je to, "ondak" bilo venčanje !!!

    Zdravo moji Miloševčani i svi fb prijatelji.
    Da vam ispričam jednu priču.
    Elem, početkom '75 god. moja (tada) devojka i ja smo počeli razgovore o braku. Pošto je to bila obostrana želja, počeli smo od "početka".
    Kao prvo, zakazali smo "roditeljski sastanak".
    Pozvali smo očeve, da dođu u Kučevo, da se DOGOVORIMO.
    Naravno krenulo je od veridbe, koja se održala kod mladinih roditelja, koja se održala 20.feb.'75. Eeee, a sad smo bili na red, moj otac i ja, da PRIPREMIMO SVADBU (naravno u Miloševu). Pošto je dogovoren datum svadbe 12.april, to smo krenuli u organizaciu i pripreme. Naravno, POGAČARI su se pripremali da dođu, a mi da ih dočekamo. Sve je išlo po planu, al se pojavijo na jedan veliki problem. Pošto sam ja, '71. otišo iz Miloševa, nisam znao da su propisi različiti u Vojvodini i Srbiji.
    Moji kumovi, ( su banaćani) kuma iz Miloševa, a kum iz Bavaništa, a žive u Novom Sadu. Zovne mene kuma telefonom i pita me : ZAŠTO NISTE TRAŽILI NAŠE LIČNE KARTE!!!
    Kuma mi objasnila da mladenci LIČNO treba da se prijave kod matičara i da ponesu lične karte od kumova, najmanje tri meseca pred venčanje.
    Taj propis je nazvat "verenički staž". Odemo mlada i ja kod kumova i storojka, uzmemo lične karte, i odemo kod matičara u Miloševu (Mađarev Radivoja ) da se prijavimo.
    Kad smo rekli čika Radivoju (željeni) datum 12. april, on je rekao: "samo tri meseca, od današnjeg dana, može da birate datum"!!!
    Nisu uspele nikakve naše molbe, (ni to što smo njegova ćerka Zorica i ja bili osam godina školski drugovi). Jednostavno reče PROPISI SU PROPISI.
    Eee, ja sam se ponadao, da ćemo uspeti da se venčamo (bar ) U CRKVU.
    Međutim pop Radivoj Ilkić, nas je takođe ODBIO, jer moramo prvo da budemo venčani kod matičara, i sa potvrdom dođemo u crkvu na venčanje. Kod pop - Radivoja nisu pomogle ni molbe mog deda -Rade, koji je ( već tridesetak godina) bio tutor u crkvi.
    Pošto nije bilo moguće ni jedno venčanje, a za OTKAZIVANJE svadbe je bilo kasno, jer je sve već bilo DOGOVORENO ( gosti, jelo, piće, šatra, muzika).........itd.
    Moj otac reče: "VENČAĆETE SE POD VRBU" !?!?!?!?
    Na moje pitanje, šta to znači, on reče : "Tako se kaže, za one koji su pravili svadbu, a nisu se venčali".
    Umesto venčanja, prošetali smo Beodrom, svratili kod čika - Janike (slikera) islikovali, i vratili se kući i ODRADILI svadbu.

    PS - venčanja smo odradili sledećih nekoliko meseci.

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora