NovoMiloševačka Slika dana - 02.09.2023

Zorica Baštovanov - Nića i Desa..., OZ...

Zorica Baštovanov - Nića i Desa..., OZ...

    Opis: Prilog naše Zorice Baštovanov ( "ot" Cickovi... ) ...

    Kad na drumu vidite trag prosute vode to je siguran znak da je neko ko ima kazan za pečenje rakije prošao idući od mušterije do mušterije.
    Meni to automatski pokrene sećanje na rečenicu "Sutra ćeš otići kod Niće i Dese i kazati da je kljuk izradio i da ti kažu kad će doći da pečemo rakiju".
    Nića i Desa su bili bračni par koji je imao jedan od nekoliko kazana za pečenje rakije u selu. I bavili su se uslužnim pečenjem pa selu.
    Kod mog dede su dolazili isključivo noću. U mom dečijem mozgu to je stvorilo ubeđenje da se taj posao radi samo noću. Tek kasnije sam shvatila da je to bila stvar praktičnosti. Tata i čika su bili noću kod kuće pa su mogli da pristavljaju/istavljaju kazan. Sem kazandžijskog posla Nića i Desa su se bavili i prodavanjem polisa osiguranja za Osiguravajući Zavod.
    Retka je bila kuća u selu koja pored table sa kućevnom numerom nije imala i nešto manju, zelenu tablu na kojoj je pisalo "Osigurao OZ". Mada sam pokušavala da nađem neku od tih tabli netragom su nestale pa sam morala da se poslužim slikom sa neta. A kazan sam slikala sa dozvolom vlasnika, kome je bilo smešno kad sam rekla da mi fotka treba za FB status.

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora