NovoMiloševačka Slika dana - 11.01.2005

Klupe ispridKuće...

Klupe ispridKuće...

    Opis: U "sevoskom" životu, važnu "društvenu rolu" "imadu" klupe "ispridKuće". Ima više tipova, što će biti jedna od budućih tema, no "danjom služidu" domaćicama da "ljuštidu" grašak, "seckadu buraniju" ili "pribiradu" pasulj, naravno uz "šacovanje" šta se događa kod komšija "isprid, izaKuće i prikoputa", kao i prolaznika. Po nepisanom pravilu, kad domaćin "namiri", obavezno u još radnom odelu "iziđe naKlupu", a ako je "blag" dan, na "daski" se i "karta opali". U slučaju da neka klupa ima veći "društveni značaj" i okuplja "većo" društvo, od kuće se, pod "miškom ponesedu oklice". "Koji" ide "peške", pa "sustane", sedne na prvu klupu da odmori; "noćom" zaljubljeni parovi imaju svoju omiljenu klupu, a i poneki "ždera" lako 'oće da sedne i "odere lisa", na veliko jutarnje, iznenađenje domaćinovo.
    Pre dvadesetak godina, čekajući veterinara, seo sam "naKlupu ispridKuće", pored veterinarske stanice, kod Ace Bankovića. Vrlo brzo mi se priključio Đura Kefla, "ugledni" paor u godinama, koji živi dve-tri kuće iza ćoška, pa je doš'o da vidi "imal' koga". Rukovali smo se, sede do mene, upita "zaZdravlje", ja njega i ućutasmo, čekajući da počnemo "kakvu" temu. Prekinem pitanjem, dal' je stig'o da "poradi sve proletne radove" i dal' ga služi "mekanizacija", kako je on to, uvek govorio..

    Primetim da bi to bilo malo skupo, a on kaže:     Konstatujem da je celog veka "radijo", te da, kad bi sad odjednom stao, "ondak" počeli "infrakti", šlogovi... Odlučno me prekide:
Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po mesecima !!!

- po godinama !!!

DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...