NovoMiloševačka Slika dana - 27.02.2005

Koža...

Koža...

    Opis: "NaSliku" je Neda Mali Šuka, ugledan domaćin beodranski, neposredno pre neg' što je ister'o "izŠtale" čilaša Alkara ( "vidićete i' ubrzo zajedno, na "jednu" od budući' NM Slika dana... ), odeven u "pruslu", koja se skraćeno zove - "koža" ( kad' čitate ovu reč, izgovor'te je "sas" dugim naglaskom na slovo "o"..., e to je naša, dana'nja tema. "Koža" se šije od "učinjene" jagnjeće kože i "postojidu" dva osnovna "kroja" - "sas" i "brez" zakopčavanja. Možete lako zaključiti - da tu nema zime !!!
    U "ova zimska vremena", kad' nema poljski' radova, sem "namirivanja marve" i živine, dan se "uGlavnim" provodi "uKuću". Naravno domaćin, koji se obično zove - baba ( dug naglasak je na prvo "a"...), prvi ustaje od ukućana, navlači kožu i "kreće sas" radovima po "avliji", dok se drugi, "poGotovu" mlađi "poLagano budidu". E, tako je "jedared", jedan naš domaćin, po obavljanju "jutarnjog namirivanja" i ostali' poslova, "rešijo" da "uđe ukuću, neBili" se "malko ugrijo". Taman je uš'o, kad će žena:

    Šta će, ode naš domaćin i obavi i to. Opet, taman je uš'o unutra, kad će ćer'a:     Nije saček'o ni' da završi, ode on i pokupi jaja, no pri povratku, dočeka ga sin, preuzme jaja i zamoli:     Ajde, ode baba, okruni, samelje i već je bilo vreme ručku, ode on na "gonk", izuje čizme, navuće papuče, uđe unutra, kad će žena opet:     A baba poče naglo da se skida, pa veli:
Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po mesecima !!!

- po godinama !!!

DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...