NovoMiloševačka Slika dana - 28.02.2005

Biznisi, biznisi...

Biznisi, biznisi...

    Opis: Mirjan Marin - Minđar je bio dugogodišnji "pumpaš ovdašnji", sve do odlaska u "pemziju". Crno-dugokos ( i sad' "pomalko priko ušiju"... ), boem, uvek oštrouman, brze misli, britkog jezika, "načitan", inteligentno-duhovit, vrlo rado i na sopstveni račun, bio je omiljeni lik nama, tad' momcima, "koji smo" stalno "visili napumpu", iako je stariji od nas. U mladosti se teško, uz rad školov'o, "bilo ga je" po celoj staroj Jugoslaviji, da bi se "skrasio" na jednoj Ininoj "bendzinskoj pumpi u Beograd". Kako je početkom sedamdeseti' godina prošlog veka "kodnas", najzad proradila pumpa iste firme, a stalno je bilo nekakvi' problema sa uhodavanjem, iz preduzeća mu predlože, kao izuzetno sposobnom, da se vrati u rodno selo i "reši sve to", što je iskoristio i "ondak" je "lagano" uz ženu i dve ćerke, radio i "šparo", da bi se iz trošne kućice, sa periferije Karlova, preselio u centar Beodre - nedaleko od "bendzinske" pumpe.
     Razni biznisi su mu stalno bili "upameti", recimo jeftina, a praktična kuća sa nekakvim međuspratovima il' "ekonomični afto" u obliku romba, zbog malog otpora vazduha itd. "Odjedared", najbolji biznis "su ispale" koze: obrazloženje je bilo upečatljivo - jedna, vrlo brzo ojari još dve, to je ukupno tri, pa "ondak sve te" tri, još po dve - to je ukupno devet, pa "ondak" ti' devet "puta dve" - progresija samo tak'a. Dalje, nisu zahtevne što se tiče smeštaja i ishrane, a tada je navodno, bolnica u Zrenjaninu za pacijente otkupljivala kozije mleko po ceni od 70 dinara "zalitru" ( stari', prastari' novaca, ko zna koji', al' "bila je dobra para"... ), koziji sir je "cigurno" skuplji i cenjeniji od kravljeg, meso zdravije od svinjskog, a tek jareće pečenje "na ražanj" - prava poslastica, pa još kad "činitelj učini" kožu, eto i dodatnog, ekstra profita...
     Nabavi on tako kozu, no prvi problem je bio, što u "selo" uopšte nije bilo, "al' barem jednog, jedinog" jarca - najbliži "je bijo" u "susedno selo Bočar". Iako pedantan, šta će - natovari kozu na zadnji "sic", "kad joj je bilo vreme" u njegovu Ladu specijal ( pojam za luksuznu "limuzinu" u ta vremena... ) i "pravac uBočar" i nazad i to nekol'ko puta, dok nije "uspelo". Nestrpljivo je čekao "sretan događaj" i "zvaničan" početak biznisa, kad ono tup..., pa se "ojaridu" - dva mala jarca, a Mirjan prokomentariše:

 • To, da sam ja OKIN'O kozu, bile bi dve ženske...
 • Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

  Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

  Link sponzora
    Link sponzora

    ...
  Arhiva Slika dana:

  - po mesecima !!!

  - po godinama !!!

  DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
  novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...