NovoMiloševačka Slika dana - 10.04.2005

Procvetale su kajsije...

Procvetale su kajsije...

    Opis: "Cvetovi" i neumorne pčele...
     Kajsije obično prve "procvetadu", pa "zanjima" šljive i tako redom. "Odsad pa nadalje" mraz je nepoželjan i voćari su "naoprezu"...
     Ljuba Grujin je bio najbolji seoski "povrtlar" - "išlo mu je to od ruke" u "bašći", na otvorenom polju i u plastenicima. Uvek je kupov'o najnoviju literaturu, poljoprivredne časopise, "služio" se dobro "sas" internetom i "bogat' rod" nije izostaj'o. Kad je "posla kirije" kupio kuću, zatek'o je dosta "voćki", taman stasali' za "pun rod". Tri kajsije su bile posebno "imponzantne" i pao je dogovor "sas" njegovom G-jom, da je jedna "zajelo", druga za pekmez i kompot, a treća za rakiju.
     Naravno "nasred avlije" je postavio velik' plastenik za rasade i svako jutro je ustaj'o rano, da bi "dogrej'o", ako "udari" mraz. Jedno jutro je baš "opalio okolo" minus 10 i on brže-bolje, upali brener od butan-boce, pa proturi plamen kroz, već posat'ljene metalne cevi za zalivanje i tako "dovede tamparaturu" na zadovoljavajući nivo.
     Kad je zadovoljan "izišo" iz plastenika, setio se da će i voćke stradati, ako ništa ne preduzme. U tak'im slučajevima voćari najčešće "upalidu" vatre i to tako da "bidne" dosta dima, no on se seti da je negde pročit'o u zadnje vreme, da je bolje orošavanje ( atomizerima u vidu magle se oprska voće, pa se stvori ledeni sloj', koji slično snegu "uzimu", čuva pšenicu smrzavanja - sasvim logično... ). Kako nije im'o ništa "pripra'ljeno" za vatru, on brzo "izšupe" izvuče crevo za zalivanje i poče da "orošava". Kol'ko "gud" se trudio, da mlaz vode bude što sitniji u "vidu magle", nije "išlo" baš najbolje - te "bole", te "ozebe" prst "nakraj" creva, pa "primešćaj" ruku, te crevo "digođ" zapne, uglavnom primetio je da komšija "ispridkuće viri kroz deru" ( kroz "rupu" od ograde ) i "iščuđava" se. Kad je "izvršio orošavanje", "utim" je i svanulo i imalo se "šta i viditi" - svi cvetovi su dobro promrzli i iz bele su "prišli" u tamno-braon farbu. Razmišlj'o je šta mu je sve to trebalo, da se "petlja sas voćkama", kad se i komšija usudi da pita - šta je to on, ustvari "radijo"? Ljuba, tražeći najbolje objašnjenje reče na brzinu:

 • Komšija..., ovako stručno "zaštićavadu" voćke, jedino ja i na Poljoprivrednom institutu u ...
 • Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

  Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

  Link sponzora
    Link sponzora

    ...
  Arhiva Slika dana:

  - po mesecima !!!

  - po godinama !!!

  DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
  novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...