NovoMiloševačka Slika dana - 20.06.2005

DražiVaška...

DražiVaška...

    Opis: Pre "Prvog rata uKarlovo" i "uBeodru" je "pri selu", postojalo plaćeno radno mesto zvano - DražiVáška !!!
    Da bi se sprečile krađe, "taj" je iš'o od tarabe do tarabe i "sas" jednim štapom lup'o po daskama, "doGud" dobro ne "razDrâži" kere, da bi bile besne ( inače, neki još uvek "neKažedu" KÊRE, neg' VÁŠKE, pa "odTud" i tak'a "složenica, zaTo" zanimanje... )...
    Pre neki dan sam seo "naKlupu ispridKuće", kad' je i "prikoPuta" stao jedan "afto"..., kad' ono, dva "melenčovana" ( meštani "izMelenaca"... ), od koji' mi je jedan "dâljni" rođak, "po materi". Došli su zbog licitacije "uNašu" PD Vojvodinu, pa kako su imali vremena, do "zakazatog" termina, došli su kod mog' komšije "prikPuta", Đoleta Popovog' Backa, "kojom" je mati poreklom "izMelenaca". Brzo smo započeli "divan"..., pit'o sam i', dal' je "kodNji jučeraske "poslaPôdna" pala "lepa" kiša, što su i potvrdili i u "nastavak", sam i' pit'o, da sam čuo "odNji" nepoznat izraz, a koji "glasi":

    Pit'o sam i' za obrazloženje, a oni su mi objasnili, da je taj izraz nast'o, "otKad" su se osavremenile "paorske avlije", pa kad' neko dođe na "avlinjska" vrata i viče domaćina, kere "počnedu" da "lajedu", a gazda "iziđe izkuće" i vikne uobičajeno - Marš "podSlámu" !!!
    A "avlija sva" betonirana, "kav" kod Đoleta, "nigdi" ni' nema slame, pa se kere "zaBunidu - neZnadu diĆedu"...
    Možda bi ja to i "zaboravijo", no kad' su prešli prêko do komšije, "svatijo" sam, da još uvek "imadu" i jedan stari izraz na sličnu temu, "najIme", umesto da "vičedu":     Oni su više puta vikali:
Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po mesecima !!!

- po godinama !!!

DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...