NovoMiloševačka Slika dana - 09.02.2008

Poslednja zemunica u NM ...

Poslednja zemunica u NM ...

    Opis: Verovatno ste u jučera'nju Sliku dana, zapazili ime deda Ljalje, kog' je Slobodan Kikić - Kengur Lala iz beloga sveta, ovako opis'o:

    ... Deda Ljalja je ziveo odmah pored karlovackih jamura. Njegova vise koliba nego kuca, koja se je sastojala od jedne prostorije polukopane u zemlju, a krov sto je pokriva bio je od trske i slame. Samo seoski put kojim su se vozili zemljoradnici sa njive i na njivu, ga je odvajao od seoskog groblja koje se je nalazilo sa druge strane puta, pa je pokojni deda Ljalja imo prica i o nocnim zbivanjimana na groblju.
    Bilo je naroda koji nisu obracali paznju na njegove price, ali je ipak bilo vise oni koji jesu, a pogotovo mi deca. Cesto je pricao pricu o poslednjoj, morskoj Vili, koja je potomak Vila koje su ostale zaglavljene bez izlaza po rekama i barustinama, od kada se je Panonsko more izlilo i nestalo. Posto je ziveo odmah pokraj jamura, mi smo mu verovali da je ponekad i cuje.

    Deda Ljalja il' deda Koka, kako su ga neki zvali, je u stvari Rada Pavlov, za kog' se kaže da je poslednji "Milošefčan", koji je "živijo u zemunicu"...
    Pominje se "uPrvu knjigu" Dragana Rauškog - Prilozi za monografiju Novog Miloševa, čijom ljubaznošću smo i došli do ove fotografije. a u "tekst, potpisan" od strane Mirjane Đekić:

    Kako su izgledale zemunice u kojima se živelo u vreme seoba nema opisa, ali se sigurno nisu mnogo razlikovale od one u kojoj je Rada Palov živeo šezdestih godina dvadesetog veka. Njegov dom je sagrađen 1947. godine po uzoru na zemunice koje su se i pre toga pravile ne samo u okolini Novog Miloševa.
    Nivo poda je ukopan u odnosu na okolni teren 1.5 m. Zgrada nije imala zidova. Dvoslivni krov dodiruje zemlju. Krovnu konstrukciju čine slemenjača koju nosi soha i gredice koje su oslonjene na nju i koje dodiruju sa strane zemlju. Na krovnu konstrukciju nabacan je sloj trske i preko nje blato. Zemunica nije imala tavanicu.
    Prvobitno je zemunica Rade Pavlova imala jednu prostoriju, na koju je kasnije sa spoljne strane dodata još jedna. U kuću se ulazi kroz kuhinju, a dalje iz nje u sobu. U kuhinju je mali dimnjak za otvoreno ognjište, a u sobi je zemljana peć koja se loži iz kuhinje.

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po mesecima !!!

- po godinama !!!

DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...