NovoMiloševačka Slika dana - 21.03.2010

Najstariji klavir u NM II ...

Najstariji klavir u NM II ...

    Opis: Pre neg' što počnete da čitáte dalje, dobro bi bilo da se "podCetite" juče'ranje Slike dana, o najstarijom klaviru u NM, a i šire !!!

    "Kav" što vidite, ispod izrezbarenog nosača nota, a iznad klavijature piše - Jacob Czapka & Sohn iz Beča, a može se samo "pridPostaviti", da je napra'ljen "negdi, uDrugu polovinu devetnajstog" veka. "Štručnjaci tvrdidu" da je bolji neg' "aktualni", savremeni "pijano" u "muzički kabinet" i da mu treba samo malko doterivanja, pa da "bidne kav" nov !!!

    Sasvim slučajno sam "najišo" na njega i o'ma' sam ga "priPozno", što sam i "glastno" prokomentariso. Prisutni, "mlogo" mlađi od mene, su me pitali - dal' sam "ciguran uTo", da je baš taj klavir iz Kaštilja, "naŠta" sam im "izPričo":

    "Nastanica" muzičkog, Feješ Gizela iz Novog Bečeja, me je u "osnovu" školu učila da sviram u "ormoniku". Povremeno, kad' bi bila "zavuzeta, naMesto" nje je "dolazijo" njen otac, koji je "bijo" pedagog "ot starog kova", pa bi burno reagov'o "naSvaku" grešku pri sviranju !!!
    Desilo mi se "jedared", da kod pesme - Tamo doleko, nisam dobro "uvedžbo" skok "sas" desnom rukom "na basove": C - E, baš kad' je on doš'o !!!
    On bi "sedijo" na "stolicu" kod klavira, a ja "sas ormonikom" pored njegove leve strane. Na "desni nosač" svećnjaka "ot" klavira je uvek im'o "sas prsta" deb'o prut "ot" zelenog kiseljaka, pa kako ja nešto pogrešim, a on ga uzme, pa blago opali po "paklopcu" klavira !!!
    E kad' samo doš'o do onog': C - E, ust'o je "bestno sas" stolice i prvo nekol'ko puti "zdravo" jako "opalijo" po klaviru, a "ondak nastavijo" po mojoj glavi, a sve govoreći:

 • Prvo su u školu učio: I..., pa A..., pa onda zajedno - IA, IA, IA !!!
     A ovo nisi ni učio..., magarac jedan !!!
 •     I tako "više puti zaRedom" po "ovim" klaviru, koji je "ot" udaraca samo "hučijo", a i po mojoj glavi...

      Prvo što sam "uradijo", kad' sam "priPozno" ovaj klavir, je bilo da se u'vatim "zaGlavu" i opipam, dal' imam neku čvorugu, a još od "ondak"...

  Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

  Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

  Link sponzora
    Link sponzora

    ...
  Arhiva Slika dana:

  - po mesecima !!!

  - po godinama !!!

  DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
  novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...