NovoMiloševačka Slika dana - 13.10.2013

Da se stidimo !

Da se stidimo !

    Opis: Stalni saradnik "naNaš sajt", pod imenom - Malider, nam je pos'lo nov' prilog:

     Često se mogu čuti divani na temu da je uvek neko drugi kriv pa nam nevaljadu mloge stvari. Te kriva Enleska. Pa Omerika. Pa Šiftari i mlogi drugi, samo mi nikad nismo. A uvek treba srediti svoju avliju i ispridKuće pa on'ak ići dalje. E kako je celo Miloševo jedna zdravo velika avlija sviju nas, zajedno i obaško, mogu da konstaltujem da se nismo pokazali. Ovo prvo važi za vlast pa on'ak redom.

    Svaki čo'ek je ne procenjivo i ne ponovljivo biće. Mi smo zdravo mlogo divni, mladi, stari, pametni, nevini i..., ljudi izgibili u raznim ratovima. Tako su jedared uDrugom svetskom ratu Nemci z'ustvili voz blizu željezničke stanice i sve prisutne izveli napolje i o'ma tu nuz prugu streljali. Razlog za streljanje je bio samo da bi se narod zastrašio i da bi se pokazalo ko vodi glavnu reč. Tada je streljano trides't ljudi. Odnosno 29 muškaraca i 1 žena.

       1. Grao V Dušan
       2. Gruić . Ljubomir
       3. Damjanov Andrija
       4. Dobrosavljev Jovanka
       5. Dobrosavljev Bogoljub
       6. Dimitrov M Vlada
       7. Đukanov I Radivoj
       8. Janić R Luka
       9. Jevremov Živa
     10. Jolić V Vasa
     11. Jolić M Dragoljub
     12. Jolić S Milan
     13. Kova(č)ić A Petar
     14. Krspogčin Č Radovan
     15. Krčedinac Stanomir
     16. Krunić M Mileta
     17. Markov Blagoje
     18. Markov Ljubomir
     19. Novakov S Žarko
     20. Novakov S Mita
     21. P(l)učki Cesančić
     22. Reljin Ž Žarko
     23. Reljin Đ Branko
     24. Stojin Velemir
     25. Tapavički Obrad
     26. Trnić D Lazar
     27. Cvetkov T Vladimir
     28. Čebzanin M Veselin
     29. Čvorak V Ivan
     30. Šerfeze M Đura

    Kad su i' streljali on'ak su zapovedili meštanima da i' metnu naKola što vučedu volovi i da njine leševe pribacidu do karlovački pijaca. To je priko puta mline na mesto dašnjeg vrtića...

     ... i da i' tu obesidu o dudove koji' je tu bilo dosta.

    Ovaj rukopis je iz crkvene knjige - posni triod, a zapisao je pojac Sava Belić ( deda po ocu, nadzornika NM sajta... )...

     Svi ti dudovi su se kasnije osušili, samo je do pre dvades't godina tero iz panja dud dije bila obešena jedina dama među streljanima. Vrtić po njoj nosi ime "Jovanka Dobrosavljev- Mica". Pokojne vaspitačice Cuca i Smiljka su pričale da je taj dud i pod parketom tero, primetili su da je izdizo pod.

    Savez boraca NOR-a iz sela je 2.8.1963. podigo ovim nedužno streljanim ljudima na mestu di se to dogodilo velik spomenik. Kad sam bio mali sećam se da nas je vaspitačica ( Smiljka) tu dovodila u šetnju i pričala nam oTom događaju. To sam mesto utuvio (upamtio) kao jedno od lepši u selu. Na tom mestu se nalazi brdašce visine 5-6 metara i prečnika 20 metara. Naokolo je bila ograda koja je dolena 30 cm betonirana a onak gorena od 1 metra gvozdena bordo ograda sas stubovima od šina. Od kapije do spomenika je bila staza od 25m koja se penjala u visinu. Sas obe strane staze je do gorena bio drvored Tuja a gorena dva kestena. Nuz samu stazu naSkroz su bile crvene ruže. I bila je jeda od betona livena klupica da svaki koji dođe može da sedne i razmišlja. Ta milina jedna.

    E danaske sam tamo očo i umalo se nisam šlogiro. Čuo sam ja da je jedan od okolni poljoprivrednika tu zatvaro krave, al nisam verovo. Ograda je je pokrjana, više je nema nego što ima. Ruža više nema, udario šipak i čičak. Šipak priko glave a čičak doKolena. Tuje se skoro osušile, klupa pokrjana a kravlji balega na tone.

    Evo šta sam usliko:

    Bruka i sramota!

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora

  ...
Arhiva Slika dana:

- po mesecima !!!

- po godinama !!!

DownLoad-ujte, odštampajte i "nalepte digođ naZid aktualni
novoMiloševački" kalendar za tekući mesec...