NovoMiloševačka Slika dana - 26.07.2016

Carassius gibelio i Amiurus nebulosus...

Carassius gibelio i Amiurus nebulosus...

    Opis: "Javijo" nam se Komlov, stalni saradnik "naNaš" sajt, a "povodu" NM Slike dana od: 25.07.2016-te, pod naslovom - E..., ovaj pecaroš, znâ šta će za večeru...

    Pretpostavljam da si ti taj pecaroš koji je juče peco i peko u talandaru ribu. Znam da je bilo slatko i jedno i drugo, ali...

     Vidim da su u pitanju dva riblja korova kojih se pecaroši užasavadu, naročito od ovog drugog, cverglana, dok ona dva komada babuške su tek blaga zamena za šarana.

     Babuška je jatna riba te daje surogat zadovoljstva pecanja, kad nema plemenitijih vrsta. S obzirom u kakvom stanju su nam ribolovne vode, očajnom, može se smatrati srećom kad se skromni ribolovac (ti?) vrati sa pecanja i sa ovakvim ulovom. "Daj šta daš " je postala pretežna izreka ribolovaca. Tu je i sunčica koje ima dosta po barama. Sve u svemu strava. Ipak, da se razumemo, i babuška i cverglan i sunčica i bandar (grgeč) i ostala sitnurija su slatki za jelo. Kad se umorni pecaroš vrati kući, pa očisti ribu (pravi pecaroš i upeca i očisti i isprži ribu), nema ti većeg zadovoljstva nego u ladovini uživati u đakoniji reš pržena sveža riba iz talandare. Piće je po želji, krompir salata se podrazumeva, a lebac i ne mora.

    Nisam bio na pecanje već peta godina. Smučio mi se Kanal sa teškim metalima, vodostajem čas gorena, čas dolena, ribe tek po koja, a od trske ne možeš prići vodi. Smučile su mi se baruštine sa ribljim korovom. I sa Tisom ima problema - do nje treba i stići ( tamo i nazad bar 70 km), treba ti čamac, pa ako mesto nije prihranjivano treba bar dva-tri puta otići i vratiti se bez obzira na ulov, te ne možeš pecati kad je "šećerna kampanja", dozvola za pecanje je skupa itd. Ipak, sanjam pecanje, sanjam trsku, sanjam onu umirujuću tišinu pored vode, sanjam trzaj i podrhtavanje štapa kad zakačiš ribu.

    Eh, "šta bih dao da sam na tvom mjestu "...

    Pozdrav, Komlov

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora