NovoMiloševačka Slika dana - 16.11.2016

Koji je najbolji ogrev za prase na ražanj ?

Koji je najbolji ogrev za prase na ražanj ?

    Opis: Polovinom devedeseti' godina prošlog veka, nas nekol'ko porodica, je svake godine "uLeto, sas dečurlijama", kampovalo na kanal' DTD, po desetak dâna...

    Naravno, to su nezaboravni "trenutci", za sve učesnike i svake godine nas je bilo sve više i uvek smo smišljali "poNešto" novo...

    Jedne godine smo "jaj" i Moma Radojčin Ludaja, na brzinu, čisto zbog opklade, za jedno "poslaPodne", baš "prid" odlazak na kampovanje, napravili ražanj, čiji je pogon za "okrećanje, bijo elektroMator" od brisača za Stojadina i tako zaradili prase !!!

    Sve smo to odlično uradili, stiglo je i prase, al' nismo znali ništa "okolo teknologije" pečenja, pa smo "ondak" nâs nekol'ko morali da napustimo kamp i vratimo se u selo, da bi "priko" telefona "nazvali" ( "ondak" nije bilo mobilni'... ) Jovana, Jocu Isakovog ( od Perkovi'... ) iz Knjaževca, koji je, što ono "kažedu", tata-mata "zaTe" stvari !!!

    Najvažnije pitanje je bilo:

    On nam je "priPoručijo grânje" od "vinograda" i to tako, da ga "odJedared" zapalimo, napravimo žâr i "ondak" da "sasOTog" žara "poLagano" skidamo pep'o prema prasetu i tako ga pečemo, a sve "priLivajući" ga "sas" pomešanom "sôljom" i pivom !!!

    Sve smo to mi "uTuvili", al' jedino ga nismo pitali, kol'ko nam treba ogreva, pa je moj mlađi ujak, Dušan Baštovanov Apaš, don'o "sas" njegovog vinograda, pun "špediter snopoća" vinove loze !!!

    Kad' smo mi to sve "odJedared uPalili", to je tak'a velika vatra bila, da smo morali i da je gasimo, pa nam je čak "pridKraj" pečenja i "usFalilo" žara, no sreća, pala je "pomrčina", pa, ako je nešto i bilo nepečeno, "uSlast" je prošlo !!!

    E..., Joca je "odNekog" čuo, šta smo i kako smo "izPekli" prase, a "poGotovu" kol'ko smo ogreva potrošili, pa se godinama "posla" tog', "prdačijo sas" nama:

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora