NovoMiloševačka Slika dana - 20.12.2016

Teodoru Pavloviću u čast, Izložba Dragoša Kalajića

Teodoru Pavloviću u čast, Izložba Dragoša Kalajića

    Opis: Retrospektivna izložba manjih likovnih formata Dragoša Kalajića i koncert Dua Sonje Kalajić (violina i kastanjete) i Aleksandre Kurilić (viola) održani su u Galeriji Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu 17. 12. 2016. godine u čast Teodora Pavlovića.

    Veće posvećeno umetnicima iz porodice Kalajić i njihovim saradnicima održano je u okviru trodnevne manifestacije "Rodno mesto Teodoru u čast" koja je deo projekta "Gradovi u fokusu" Ministarstva kulture i informisanja RS i Opštine Novi Bečej.

    Dragoš Kalajić (1943 2005) je diplomirao slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti u Rimu i veoma brzo je stekao internacionalnu slavu sa novom formom hiper realizma. Iako pretežno slikar velikih formata, Kalajić je za života stvarao i veliki broj manjih koje je u najvećoj meri prodavao i poklanjao svojim dragim prijateljima. U Galeriji BKC-a održana je prva posthumna retrospektiva manjih formata Dragoševog slikarstva u Srbiji koja ubraja i radove koji do sada ni jednom javno nisu bili izloženi. Ovi radovi uglavnom predstavljaju predloške za velike formate, a kuriozitet su neki nedovršeni i jedan koji predstavlja njegov poslednji potez rukom.

    Izložbu je otvorio Dragan Ćirjanić, reditelj i urednik RTS-a dugogodišnji prijatelj Dragoša Kalajića, a uvodno slovo je dao domaćin Radovan Vlahović, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra.

    Vlahović je rekao da značajne srpske intelektualce Teodora Pavlovića, u prvoj polovini 19. veka, i Dragoša Kalajića, krajem 20, veka, vezuju više zajedničkih crta: njihova publicistička delatnost i delatnost vezana za likovne umetnosti (slikarstvo kod Kalajića i osnivanje Galerije Matice srpske kod Pavlovića), osećaj za sveslovenski duh i "slatko pravoslavlje”, kako bi to rekao Miloš Crnjanski, i svojevrsna teška sudbina, neshvaćenost i vizionarstvo u vremenima u kojim su živeli.

    Jedina izložba Dragoševog slikarstva nakon njegove smrti, a pre ove u Banatskom kulturnom centru, održana je u Galeriji RTS-a 2016. godine.

    Ovu privatnu intimnu kolekciju porodice Kalajić uveličao je vrstan koncert dua Dragoševe ćerke Sonje Kalajić i Aleksandre Kurilić.

    Sonja Kalajić je diplomirala i magistrirala na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dejana Mihailovića. Usavršavala se u Argentini. Njeno delovanje se ispoljava u nizu muzičkih domena, od solističkog, kamernog izvodjaštva i pedagogije do komponovanja i aranžiranja. U njenoj veoma bogatoj biografiji, posebno se izdvaja da je prvi izvođač na testeri u Srbiji.

    Aleksandra Kurilić je tavršila studije viole na Kijevskom Državnom Konzervatorijumu P. I. Čajkovski u klasi prof. Palškova Borisa Borisoviča. Jedno vreme je boravi, predaje i nastupa u Portugalu. Stalni je član Beogradske filharmonije.

    Ovim programom Banatski kulturni centar, kao porodična kreativna industrija, započinje seriju programa koji će u narednoj godini predstavljati porodice umetnika.

    www.banatskikulturnicentar.blogspot.com

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora