NovoMiloševačka Slika dana - 09.05.2019

Prečani..., švabe..., nemačkari I ...

Prečani..., švabe..., nemačkari I ...

    Opis: Da, da..., baš tako su "srbijanci, zvâli" nâs srbe, "priko" Sâve i Dunava: prečani..., švabe ..., nemačkari...

    "Posla" Drugog "srbskog" ustanka i "vaspostaljanja" Kneževine Srbije, knez Miloš Obrenović je "svatijo", da mora privoleti što više srba, zbog organizovanja buduće države, koji su bili školovani i obrazovani u "jEvropskim" prestonicama i govorili više "stranjski" jezika !!!

    To je došlo do te mere, da su recimo, od sto učitelja, osamdesetak bili "prečani", a slično je bilo u "zdravstvo, advokaturu, kulturu" i "uobšte uzev", u svemu, što je imalo značaja za buduću kraljevinu...

    To je izazvalo otpor i mržnju, "rêdki", lokalni' "štručnjaka i "odTûd" su nastali, ti podrugljivi nazivi...

    Čak je i jedno od, u ono vreme, "pridIzborni" obećanja Karađorđevića , bilo, da će sve te, tak'e "razTerati" iz Srbije, čim "dođedu naVlast", što se "uGlavnim" i obistinilo...

    Da je to "ondak", baš tako bilo, "kazuje" i podatak, koji je pronaš'o i "sas" nama "podelijo", naš književnik, Radovan Vlahović ( "na naslovnu" fotografiju... ):

    Moj predak

    L A Z A R    V L A H O V I Ć

    LAZAR VLAHOVIĆ rodio se u Karlovu - Banat 1815. godine. To je današnje Novo Miloševo.
    Njegov predak se odselio u Banat, gde je među ostalim doseljenicima bilo još Vlahovića.
    Na Njegoševu molbu Vuku Karadžiću da mu iz Austrije uputi jednog dobrog učitelja, Vuk je preko vladike Platona Atanackovića u Budimu pronašao Lazara Vlahovića, za koga su govorili prilikom njegovog izbora "da ga i stas kvalifikuje za Crnogorca". Bio je to obrazovan čovjek, znao je njemački, mađarski i ruski jezik. U Crnu Goru je došao 1842. godine i postavljen za učitelja.
    Njegovi đaci bili su knjaz Danilo, Krco Petrović i drugi istaknuti Crnogorci. Njegoš ga je veoma cijenio i Knjaz Danilo, kome je Lazar bio sekretar, odlikovao ga je Danilovim krstom. Vršio je nekoliko važnih misija kao ađutant knjaza Nikole i upravnik dvora, a 1861. godine u knjaževoj misiji u Rusiji primio ga je car Nikolaj i odlikovao ga Ordenom svetog Stanislava. Godine 1862. bio je u knjaževoj misiji u Parizu.
    Lazar je otišao iz Crne Gore 1864. god. i nastanio se u Černigovskoj oblasti. Lazar je prošao kroz mnoge visoke i odgovorne dužnosti i položaje i to u najtežim momentima crnogorske istorije, kada je opstanak zemlje bio u pitanju, zbog čega su mu Njegoš, knjaz Danilo i knjaz Nikola dali zahvalnost i priznanje.

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora