NovoMiloševačka Slika dana - 23.11.2019

Ćesarski bunar, fotografija Karako Janike !!!

Ćesarski bunar, fotografija Karako Janike !!!

    Opis: "Zajinteresovala" Vas je fotografija i priča o Ćesarskom bunaru, a "naSliku" dana od - 20.11.2019-te...

    Stalni saradnik, na "ovaj" sajt', Beodran poreklom, Arsenov Milinko, koji već "odâvna" živi u "Kikindu", nam je posl'o fotografiju tog' bunara, iz 1972-ge godine, čiji je autor Karako Janika, nekada'nji "sevoski sliker", uz jednu priču:

    Priča o Ćesarskom bunaru
    Prvo da objasnimo, zašto je Ćesarski..., e pa ovako..., banaćani su austrijskog cara, zvali - Ćesar, a carevinu - Ćesarija.
    E sada i priča o tome, zašto su ga beodrani tako i zvali..., jednom je na putu ka Temišvaru, prolazio austrijski Ćesar, Franja Josif, kroz Beodru, da poseti beodranske Spaije Karačonije, jer su bili od ugleda, čak je jedan i bio Veliki Župan Torontalske Varmeđe. Posle obilaska Beodre, nastavio je put ka Bašaidu i dalje preko Hacfelda ( Žombolja), ka Temišvaru.
    U to vreme, drum od Beodre do Bašaida, je bio širok, sa drvoredom dudova, sa obe strane, da prave lâd. E, kako je na pola puta, bio artejski bunar, sa poznatim simbolom đermom, cela svita fijakera i karuca, svratiše da napoje konje.
    I od tada ga beodrani prozvaše Ćesarski, mada je bio seoski i onda i sada, mada sada bez one prave funkcije, da utoli žeđ putnicima namernicima i da bude orijentir u Banatskom prostranstvu.

Copyright © Dragan Belic - - All right reserved

Vaš mâli prilog, "mlogo" znači, a u cilju "dâljnjog, svakodnevnog izlaženja" ovog sajta !!!

Link sponzora
  Link sponzora