Fotografi u i o Novom Miloševu...

- Ljubomir Bata Kojić - Biografija -

Ljubomir Bata Kojić

     Ljubomir Bata Kojić rođen je 1945. godine u Novom Miloševu. Po zanimanju je fotograf. U magični svet fotografije ulazi zahvaljujući susretu sa poznatim českim fotografom Žaitlik Viktorom, učenikom praške škole fotografije. Godine provedene sa njim maksimalno koristi da bi upio što vise fotografskih tajni.

     Godine 1967. otvara samostalni Atelje i punih dvadeset godina se profesionalno bavi fotografijom.

     U svet umetničke fotografije ulazi 1978. godine kao član novosadskog Foto-kino kluba "Branko Bajić". Sledeće godine sa prijateljima u Beogradu učestvuje u osnivanju Foto-kino kluba "Stevan Maksim". Veoma često boravi u Beogradu, posećuje galerije, prisustvuje žiriranju fotografija za izložbe i trudi se da prikupi što vise informacija iz tih oblasti.

     Početkom osamdesetih njegove fotografije ulaze i u reprezentativnu kolekciju srpske fotografije na izložbi u Budimpešti. Učesnik je i izlozbe "Teme i funkcije medija fotografije", koju je priredio Muzej savremene umetnosti u Beogradu, a učestvovao je i na dvadeset četvrtom oktobarskom salonu likovnih i primenjenih umetnosti u paviljonu "Cvijeta Zuzorić" u Beogradu.

     Do sada je imao 5 samostalnih izložbi i 108 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

     Na osnovu mišljenja Umetničkog saveta Foto kino i video saveza Vojvodine, a nakon priznanja koja je stekao na izložbama u zemlji i inostranstvu Savez je dodelio Kojiću zvanje autora prvog ranga. U obrazloženju odluke koju su doneli Stevan Lazukić, Jovan Vajdl i Borivoj Mirosavljević između ostalog je zabeleženo:

     "Kolekcija radova Ljubomira Kojića bezrezervno pokazuje da je on jedan od najkompletnijih foto stvaralaca na tlu Vojvodine. Već na prvi pogled se vidi da je izuzetan poznavalac fotografske veštine. I kada je u pitanju snimateljski rad, i kada se posmatra angažovanje u laboratoriji. U njegovom su opusu zastupljeni skoro svi vidovi fotografskog angažovanja, od portreta u ateljeu i u slobodnom prostoru, preko snažnih pejsaža i "lajf" fotografija, pa sve do atraktivnih akt fotografija ostvarenih u karakterističnom vojvođanskom ambijentu. Veoma je značajno da je Kojić svojom kamerom visokog senzibiliteta ovekovečio, u savremenom maniru, ljude iz Banata, iz svog neposrednog okruženja. Spojivši dokumentarne i likovne vrednosti autor je ostvario dela koja nagoveštavaju njegovo značajno prisustvo u eliti jugoslovenskog fotografskog stvaralastva."

     2005. godine na osnovu mišljenja i uvida u kolekciju od 30 fotografija velikog formata, Umetnički savet Foto saveza Srbije i Crne Gore dodeljuje Kojiću zvanje -KMF. FS SCG. ( kandidat majstor fotografije foto saveza srbije i crne gore ).

     Legenda srpske fotografije i autor mnogobrojnih knjiga iz te oblasti, MF. FSJ. gospodin Borivoj Mirosavljević objavljuje 14 Kojićevih fotografija uz prigodan tekst u drugoj knjizi "Antologija fotografije Vojvodine". Godine 2005. časopis za kulturu fotografije "REFOTO" objavljuje na nekoliko stranica Kojićev -port folio- pod nazivom "Studije stanja". Autor teksta je MF FSJ. -EFIAP gospodin Dragoljub Tosić.


Ljubomir Bata Kojić - Izložbe i nagrade - Fotografije